1. Zaznacz na układzie współrzędnych punkty A=( - 5, 2) B= ( - 7,1) C= (-2,-2) D = (-1,1), które są wierzchołkami trapezu wyznacz trapez symetryczny do danego względem osi x osi y początku układu ( 0,0) punktu p(3,4).
2. Narysuj trójkąt równoboczny o boku 6 cm, a następnie wyznacz trójkąt symetryczny do niego względem wierzchołka A i boku B,C.
3. Zaznacz na układzie punkty A=(-5,2), B= (-3,5) C= (2,5) D=(1,3) E= ( 4,1), a następnie utwórz figury geometryczne do danej względem osi x osi y.
Zadania gimnazjum.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Zadania gimnazjum.
piotr0313 pisze:1. Zaznacz na układzie współrzędnych punkty A=( - 5, 2) B= ( - 7,1) C= (-2,-2) D = (-1,1), które są wierzchołkami trapezu wyznacz trapez symetryczny do danego względem osi x osi y początku układu ( 0,0) punktu p(3,4).
2. Narysuj trójkąt równoboczny o boku 6 cm, a następnie wyznacz trójkąt symetryczny do niego względem wierzchołka A i boku B,C.
3. Zaznacz na układzie punkty A=(-5,2), B= (-3,5) C= (2,5) D=(1,3) E= ( 4,1), a następnie utwórz figury geometryczne do danej względem osi x osi y.
Proszę o pomoc.
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Zadania gimnazjum.
W czym dokładnie jest problem
Zaznaczasz punkty.
Jeżeli ma być symetryczny względem osi \(OX\) to rysujesz trapez ze zmienionymi drugimi współrzędnymi czyli y
np. mając punkt \(A(-5,2)\) punkt symetryczny do niego względem osi \(OX\)wynosi \(A'(-5,-2)\)
Jeżeli ma być symetryczny względem osi \(OY\) to rysujesz trapez ze zmienionymi pierwszymi współrzędnymi czyli x
np. mając punkt \(A(-5,2)\) punkt symetryczny do niego względem osi \(OY\)wynosi \(A'(5,2)\)
Jeżeli ma być symetryczny względem punktu \((0,0)\) to rysujesz trapez ze zmienionymi dwomawspółrzędnymi czyli
np. mając punkt \(A(-5,2)\) punkt symetryczny do niego względem punktu \((0,0)\)wynosi \(A'(5,-2)\)
Zaznaczasz punkty.
Jeżeli ma być symetryczny względem osi \(OX\) to rysujesz trapez ze zmienionymi drugimi współrzędnymi czyli y
np. mając punkt \(A(-5,2)\) punkt symetryczny do niego względem osi \(OX\)wynosi \(A'(-5,-2)\)
Jeżeli ma być symetryczny względem osi \(OY\) to rysujesz trapez ze zmienionymi pierwszymi współrzędnymi czyli x
np. mając punkt \(A(-5,2)\) punkt symetryczny do niego względem osi \(OY\)wynosi \(A'(5,2)\)
Jeżeli ma być symetryczny względem punktu \((0,0)\) to rysujesz trapez ze zmienionymi dwomawspółrzędnymi czyli
np. mając punkt \(A(-5,2)\) punkt symetryczny do niego względem punktu \((0,0)\)wynosi \(A'(5,-2)\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Zadania gimnazjum.
Jezeli względem punktu \(P(3,4)\) to znaczy , że ten punkt jest zawsze środkiem każdego z odcinków np.\(AA'\)
Chcąc obliczyć współrzedne \(A'(x',y')\) stosujemy wzór
\(3= \frac{x+x'}{2}, 4= \frac{y+y'}{2}\)
np dla \(A(-5,2)\)mamy \(3= \frac{-5+x'}{2}, 4= \frac{2+y'}{2}\)
\(6=-5+x\) czyli \(x=11\)
\(8=2+y'\) czyli \(y'=6\)
A zatem szukany punkt \(A'(11,6)\)
Spróbuj resztę
Chcąc obliczyć współrzedne \(A'(x',y')\) stosujemy wzór
\(3= \frac{x+x'}{2}, 4= \frac{y+y'}{2}\)
np dla \(A(-5,2)\)mamy \(3= \frac{-5+x'}{2}, 4= \frac{2+y'}{2}\)
\(6=-5+x\) czyli \(x=11\)
\(8=2+y'\) czyli \(y'=6\)
A zatem szukany punkt \(A'(11,6)\)
Spróbuj resztę
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!