Koła i okręgi, klasa 3 gimnazjum

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

Koła i okręgi, klasa 3 gimnazjum

Post autor: Susanna »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu dla brata :) Ja swoje czasy matematyczne mam już dawno za sobą i nie wiem jak dziabnąć to zadanie :(

Na rysunku przedstawiony jest plan stadionu lekkoatletycznego.
a)Oszacuj powierzchnię bieżni stadionu
b)Oblicz długość linii, które ograniczają tor pierwszy
c)Czy rzutnia do pchnięcia kula ma powierzchnię większą niż 200 m
d)Która rzutnia ma wiekszą powierznię-do rzutu dyskiem czy od rzutu oszczepem


Obrazek
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

c) Tak oczywiście większa powierzchnia niż 200 metrów. Trzeba skorzystać z wzoru na wycinek koła czyli \(P= \frac{1}{9}\pi r^2=\frac{1}{9}\pi \cdot 25^2\approx 218 m^2\).
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

d) rzut dyskiem: \(P_d= \frac{1}{9} \pi 80^2\approx 2234m^2\)
rzut oszczepem: \(P_o=\frac{29}{360} \pi 95^2\approx 2284m^2\)
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

w a) nie chce mi się tego liczyć, ale możesz rozpatrzyć powierzchnie bieżni jako:
dwa prostokąty o wymiarach 9,8m x 84,39m oraz różnicę pól dwóch półkul o promieniach 46,6m i 36,8m.
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

a co do b) to nie wiem o którą linię dokładnie chodzi
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: Susanna »

Te reformowane zadania są coraz gorsze :D Siedziałam nie wiem ile nad tym b i nic mi nie przychodzi do głowy.
Dzięki za resztę podpunktów.
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

Doskonale Cię rozumiem :D Pozdrawiam
ODPOWIEDZ