Wykorzystanie wzoru Pitagorasa i własności trójkątów prosto.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 gru 2012, 16:46
Wykorzystanie wzoru Pitagorasa i własności trójkątów prosto.
na rysunku przedstawiono dwie wierze. pomiędzy nimi siedzi ptak, który ma jednakowo daleko do wierzchołków obu wież. Oblicz odległość ptaka od podstawy wyższej wieży. Rysunek w linku : http://www15.zippyshare.com/v/88130348/file.html
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Krótszy z poziomych odcinków ma dł. x,to dłuższy ma 40-x.
Przeciwprostokątne (odcinki od ptaka do wieży) są równe,to stosując tw.Pitagorasa:
\(x^2+40^2=(40-x)^2+30^2\\
x^2+1600=1600-80x+x^2+900\\
80x=900\\
8x=90\\
x= \frac{90}{8}=11 \frac{1}{4}\\
40-x=28 \frac{3}{4}\)
Przeciwprostokątne (odcinki od ptaka do wieży) są równe,to stosując tw.Pitagorasa:
\(x^2+40^2=(40-x)^2+30^2\\
x^2+1600=1600-80x+x^2+900\\
80x=900\\
8x=90\\
x= \frac{90}{8}=11 \frac{1}{4}\\
40-x=28 \frac{3}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.