Zadanie z okręgiem.

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pelikan1098
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2012, 16:46

Zadanie z okręgiem.

Post autor: pelikan1098 »

W przedstawionym na rysunku trójkącie prostokątnym wyróżniona wysokość jest równa :
Rysunek w linku : http://www65.zippyshare.com/v/23584594/file.html
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Zadanie z okręgiem.

Post autor: patryk00714 »

Wskazówka: Oblicz długości boków korzystając z funkcji trygonometrycznych, a następnie skorzystaj ze wzoru na długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego: \(h=\frac{ab}{c}\), gdzie \(a,b\) przyprostokątne, natomiast \(c\) przeciwprostokątna.

Lub sposób drugi to porównywanie pól.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Czy średnica koła to 8 ?
Jeśli tak,to krótsza przyprostokątna jest połową przeciwprostokątnej,czyli ma długość 4.
Drugą przyprostokątną obliczysz z tw.Pitagorasa
\(b^2+4^2=8^2\\
b^2=64-16\\
b^2=48=16\cdot 3\\
b=4\sqrt{3}\)

Porównując pole trójkąta liczone dwoma sposobami obliczysz h
\(\frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 4 \sqrt{3}= \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot h\\
8 \sqrt{3}=4h\;/:4\\
h=2 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ