Walec- zadania

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Magdaa29
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 23 maja 2012, 20:34
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Walec- zadania

Post autor: Magdaa29 »

Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca , ktorego przekrojem osiowym jest prostokąt o polu 144 cm(kwadratowe) wiedząc, że stosunek długości boków tego prostokąta jest równy 9:4(rozpatrz dwa przypadki)

proszę o pomoc ;)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Walec- zadania

Post autor: Lbubsazob »

Prostokąt w przekroju ma boki a,b. Wiadomo, że \(ab=144\) i \(a=4x, b=9x\).
\(4x \cdot 9x=144 \\
36x^2=144 \\
x^2=4 \\
x=2 \\
4x=8 \\
9x=18\)


I przypadek
Wysokość to 8, a średnica podstawy to 18 (promień to 9).
\(V=P_p H=\pi r^2H=648\pi \\
P_c=2P_p+P_b=2\pi r^2+2\pi rH=2\pi r(r+H)=306\pi\)


II przypadek
Wysokość to 18, a średnica podstawy to 8 (promień to 4).
\(V=P_p H=\pi r^2H=288\pi \\
P_c=2\pi r(r+H)=176\pi\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Walec- zadania

Post autor: josselyn »

\(P=144
P=4x \cdot 9x=36x^2
36x^2=144
x^2=4
x=2
9x=18
4x=8
1^ \circ
2r=18
r=9
h=8
V= \pi r^2h=648 \pi
P= 2\pi r(r+h)=306\pi
2^ \circ
2r=8
r=4
h=18
V= \pi r^2h=288 \pi
P= 2\pi r(r+h)=176 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ