zadanie z geometrii

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

zadanie z geometrii

Post autor: kwiatek1414 »

2. Oblicz pole powierzchni graniastosłupa o wysokośćci 10cm, którego podstawą jest trapez prostokątny o podstawie 8 i 11cm i wysokości 4cm.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pole podstawy
\(P_{trapezu}=\frac{1}{2}\cdot (8+11)\cdot 4=38cm^2\)
Znasz dwie podstawy trapezu i jedno ramię,drugie obliczysz z tw.Pitagorasa
\((11-8)^2+4^2=b^2\\
3^2+4^2=b^2\\
b=5 cm\)

Pole powierzchni bocznej oblicz jako pole prostokąta
\((11+4+8+5)\cdot 10=28\cdot 10=280cm^2\)

Pole powierzchni:
\(2\cdot P_{trapezu}+P_{bocznej}=2\cdot 38+280=356cm^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ