1. Oblicz wysokość graniastosłupa pięciokątnego, jeśli łączna długość jego krawędzi wynosi 100cm, a obwód podstawy wynosi 20cm.
2. Oblicz pole powierzchni graniastosłupa o wysokośćci 10cm, którego podstawą jest trapez z rysunku.
3. Pole powierzchni graniastosłupa, którego podstawą jest romb, wynosi 368cm kwadratowych. Jaki jest bok tego rombu, jeśli jego przekątne mają 8cm i 6cm, a wysokość graniastosłupa ma 16cm
zadania z graniastosłupów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: zadania z graniastosłupów
\(1
10a+5b=100
2a+b=20
5a=20
a=4
40+5b=100
5b=60
b=12\)
10a+5b=100
2a+b=20
5a=20
a=4
40+5b=100
5b=60
b=12\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: zadania z graniastosłupów
3
\(P_p=0.5 \cdot 6 \cdot 8=24
4a \cdot 16+2P_p=368
64a+48=368
64a=320
a=5\)
\(P_p=0.5 \cdot 6 \cdot 8=24
4a \cdot 16+2P_p=368
64a+48=368
64a=320
a=5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya