Narysuj wykres funkcji :\(f(x)=(-1)^{\left [x\right]} \cdot (x-\left [x\right])\), gdzie\(\left [x\right]\)-część całkowita liczby rzeczywistej.
W sytuacji \(x=\left [x\right]\ \ mamy\ \ f(x)=0\). Problemem dla mnie jest, gdy\(x>\left [x\right]\).
Prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki.
Funkcja-część całkowita
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Funkcja-część całkowita
Za\(f(x)=(-1)^{\left [x\right]} \cdot (x-\left [x\right])=(-1)^{\left [x\right]} \cdot \left\{x \right\}\),
\(\left\{x\right\)} -mantysa liczby\(x\)czyli część ułamkowa tej liczby
Rysujesz wykres mantysy.
Wyrażenie \((-1)^{\left [x\right]}\) spowoduje ci przesunięcie częsći wykresu pod oś OX, tam gdzie
\(\left[ x\right]\)- jest liczbą nieparzystą
\(\left\{x\right\)} -mantysa liczby\(x\)czyli część ułamkowa tej liczby
Rysujesz wykres mantysy.
Wyrażenie \((-1)^{\left [x\right]}\) spowoduje ci przesunięcie częsći wykresu pod oś OX, tam gdzie
\(\left[ x\right]\)- jest liczbą nieparzystą
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Re:
Tak, zadanie z II etapu Wrocławskiego Konkursu Matematycznego.lukasz8719 pisze:W gimnazjum takie zadanie, to chyba jakieś konkursowe jest czy coś ???
Dzięki wielkie za pomoc.