Trapez i czworokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Trapez i czworokąt
W trapezie równoramiennym przekątne o długości \(12 cm\) przecinają się w punkcie S pod kątem \(30^ \circ\). Punkty K, L, M, N są środkami boków trapezu. Jakie jest pole czworokąta KLMN ?
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Można wykazać łatwo, że Pole tego czworokąta KLMN (romb) jest równe połowie pola trapezu.
Pole trapezu zaś to\(\frac{1}{2}\cdot12^2 \cdot sin 30^o\)
Czyli 36
Ostatecznie pole rombu KLMN wynosi 18.
Pole trapezu zaś to\(\frac{1}{2}\cdot12^2 \cdot sin 30^o\)
Czyli 36
Ostatecznie pole rombu KLMN wynosi 18.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2012, 10:49 przez Matematyk_64, łącznie zmieniany 1 raz.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Trapez i czworokąt
\(a,b\)- podstawy trapezu
\(h\)- wysokość trapezu
Z tw., talesa zauważamy że nasz czworokąt \(KLMN\) jest rombem o długości boku \(6cm\)
\(KM= \frac{a+b}{2}
LN = h\)
\(P_{trapezu}= \frac{1}{2} \left( a+b\right)h = 12^2 \cdot \sin30=72cm^2\)
\(P_{rombu}= \frac{1}{2} \cdot h \cdot \frac{a+b}{2}= \frac{1}{2} P_{trapezu}= 36 cm^2\)
\(h\)- wysokość trapezu
Z tw., talesa zauważamy że nasz czworokąt \(KLMN\) jest rombem o długości boku \(6cm\)
\(KM= \frac{a+b}{2}
LN = h\)
\(P_{trapezu}= \frac{1}{2} \left( a+b\right)h = 12^2 \cdot \sin30=72cm^2\)
\(P_{rombu}= \frac{1}{2} \cdot h \cdot \frac{a+b}{2}= \frac{1}{2} P_{trapezu}= 36 cm^2\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Nie bardzo to będzie gimnazjalne , bo i sama trygonomertia w gimnazjum się nie pojawia ale wyprowadzić umiem:
\(P=P_{ \Delta AOD}+P_{ \Delta BCO}+P_{ \Delta ABO}+P_{ \Delta CDO}=
\frac{1}{2}de sin \alpha +\frac{1}{2}de sin \alpha+ \frac{1}{2}e^2 sin ( \pi -\alpha)+ \frac{1}{2}d^2 sin ( \pi -\alpha)=
\frac{1}{2} \cdot 2 de sin \alpha+ \frac{1}{2}e^2 sin \alpha + \frac{1}{2}d^2 sin \alpha=
\frac{1}{2} sin \alpha\left(2de +e^2 + d^2 \right)=
\frac{1}{2} \left( d+e\right)^2sin \alpha= \frac{1}{2} p^2sin \alpha\)
\(p=d+e\)-przekątna trapezu
\frac{1}{2}de sin \alpha +\frac{1}{2}de sin \alpha+ \frac{1}{2}e^2 sin ( \pi -\alpha)+ \frac{1}{2}d^2 sin ( \pi -\alpha)=
\frac{1}{2} \cdot 2 de sin \alpha+ \frac{1}{2}e^2 sin \alpha + \frac{1}{2}d^2 sin \alpha=
\frac{1}{2} sin \alpha\left(2de +e^2 + d^2 \right)=
\frac{1}{2} \left( d+e\right)^2sin \alpha= \frac{1}{2} p^2sin \alpha\)
\(p=d+e\)-przekątna trapezu
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Trapez i czworokąt
Bez trygonometrii nie można raczej rozwiązać tego zadania. Kąt \(30^o\) musiałby być związany z jakimś szczególnym przypadkiem trójkąta np. 30,60, 90, albo trójkątem równobocznym, żeby było możliwe zastosowanie wzorów typowo "gimnazjalnych".
A co do trygonometrii w gimnazjum. W podstawie programowej nie ma, ale znam nauczycieli, którzy przemycają tą wiedzę wprowadzając wzór na pole trójkąta z sinusem - tu własnie zastosowany.
A co do trygonometrii w gimnazjum. W podstawie programowej nie ma, ale znam nauczycieli, którzy przemycają tą wiedzę wprowadzając wzór na pole trójkąta z sinusem - tu własnie zastosowany.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Trapez i czworokąt
Da się.
Z własności trójkąta o kątach 30,60,90 stopni:
\(h_1= \frac{12-x}{2}\)
\(h_2= \frac{x}{2}\)
Pole trapezu:
\(P_t=P_{ABD}+P_{DBC}\)
\(P_t= \frac{|BD|h_2}{2} + \frac{|BD|h_1}{2}\)
\(P_t= \frac{12 \cdot \frac{x}{2}}{2} + \frac{12 \cdot \frac{12-x}{2}}{2}\)
\(P_t= 3x+3(12-x)\)
\(P_t= 36\)
A teraz Matematyk_64 udowodni, że pole czworokąta jest równe połowie pola trapezu.
Z własności trójkąta o kątach 30,60,90 stopni:
\(h_1= \frac{12-x}{2}\)
\(h_2= \frac{x}{2}\)
Pole trapezu:
\(P_t=P_{ABD}+P_{DBC}\)
\(P_t= \frac{|BD|h_2}{2} + \frac{|BD|h_1}{2}\)
\(P_t= \frac{12 \cdot \frac{x}{2}}{2} + \frac{12 \cdot \frac{12-x}{2}}{2}\)
\(P_t= 3x+3(12-x)\)
\(P_t= 36\)
A teraz Matematyk_64 udowodni, że pole czworokąta jest równe połowie pola trapezu.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Trapez i czworokąt
No tak, tak można faktycznie powiązać ten kątanka pisze:Da się.
A teraz Matematyk_64 udowodni, że pole czworokąta jest równe połowie pola trapezu.
A co do pola KLMN, to dowód jest oparty na podobieństwie trójkątów o znanej skali podobieństwa.
Primo (pole trapezu).
\(P_T = P_{ \Delta ACD}+P_{ \Delta ACB}\) oraz
\(P_T = P_{ \Delta DBC}+P_{ \Delta DBA}\)
Suma sumarum
(1) \(2 \cdot P_T = P_{ \Delta ACD}+P_{ \Delta ACB} + P_{ \Delta DBC}+P_{ \Delta DBA}\)
Secundo.
\(\Delta ACD\) jest podobny do \(\Delta MND\) o skali podobieństwa 2, czyli
(2) \(P_{\Delta ACD} = 4 \cdot P_{\Delta MND}\)
Analogicznie
(3) \(P_{\Delta DBC} = 4 \cdot P_{\Delta LMC}\)
(4) \(P_{\Delta ACB} = 4 \cdot P_{\Delta LKB}\)
(5) \(P_{\Delta BDA} = 4 \cdot P_{\Delta KNA}\)
Tercio
(6) \(P_{KLMN} = P_T - (P_{\Delta MND}+ P_{\Delta LKB} + P_{\Delta LMC}+ P_{\Delta KNA})\)
Do dzieła. Wstawiając (2-5) do wzoru (1) dostajemy
\(2 \cdot P_T = 4 \cdot P_{\Delta MND}+4 \cdot P_{\Delta LKB} + 4 \cdot P_{\Delta LMC}+4 \cdot P_{\Delta KNA}\)
\(2 \cdot P_T = 4 \cdot ( P_{\Delta MND}+ P_{\Delta LKB} + P_{\Delta LMC}+ P_{\Delta KNA})\)
\(\frac{1}{2} \cdot P_T = ( P_{\Delta MND}+ P_{\Delta LKB} + P_{\Delta LMC}+ P_{\Delta KNA})\)
Teraz z tym do wzoru (6) i finito
\(P_{KLMN} = P_T - \frac{1}{2} \cdot P_T = \frac{1}{2} \cdot P_T\)
Może być?
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria