W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość \(10 \sqrt{3} cm\), a przekątna ma długość \(15 cm\). Wiedząc, że miara kąta rozwartego jest dwa razy większa od miary kąta ostrego, oblicz obwód tego trapezu. Wykonaj rysunek pomocniczy.
Prawidłowy wynik to \(25 \sqrt{3}\).
Wynik wyszedł mi dobry, ale bazowałem na fakcie, że ów przekątna jest jednocześnie dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie.
Jednak pasowałoby udowodnić, że rzeczywiście tak w tym przypadku jest, czego nie potrafię.
Proszę o pomoc.
Trapez równoramienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nazwij trapez ABCD, gdzie AB to dłuższa podstawa.
Rozważ trójkąt ABC.
Masz tutaj:
\(|AC|=15cm\\|AB|=10\sqrt{3}cm\\|\angle ABC|=60^0\\15=\frac{10\sqrt{3}\cdot\sqrt{3}}{2}\\|AC|=\frac{|AB|\cdot\sqrt{3}}{2}\)
Wynika stąd, że trójkąt ABC to połowa trójkąta równobocznego, czyli kąt ACB jest prosty, a AC to dwusieczna kąta BAD.
Można też z twierdzenia sinusów dla tego trójkąta:
\(\frac{|AC|}{sin60^0}=\frac{|AB|}{sin\alpha}\\\frac{15}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=\frac{10\sqrt{3}}{sin\alpha}\\15sin\alpha=15\\sin\alpha=1\\\alpha=90^0\\|\angle ACB|=90^0\\|\angle BAC|=30^0\)
Rozważ trójkąt ABC.
Masz tutaj:
\(|AC|=15cm\\|AB|=10\sqrt{3}cm\\|\angle ABC|=60^0\\15=\frac{10\sqrt{3}\cdot\sqrt{3}}{2}\\|AC|=\frac{|AB|\cdot\sqrt{3}}{2}\)
Wynika stąd, że trójkąt ABC to połowa trójkąta równobocznego, czyli kąt ACB jest prosty, a AC to dwusieczna kąta BAD.
Można też z twierdzenia sinusów dla tego trójkąta:
\(\frac{|AC|}{sin60^0}=\frac{|AB|}{sin\alpha}\\\frac{15}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=\frac{10\sqrt{3}}{sin\alpha}\\15sin\alpha=15\\sin\alpha=1\\\alpha=90^0\\|\angle ACB|=90^0\\|\angle BAC|=30^0\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Trapez równoramienny
W trojkacie 30,60,90 miedzy bokami jest nastepujaca zalezność: \(\sqrt{3}a,a,2a\).
\(\frac{ \sqrt{3}a }{2a} = \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
A u nas mamy:
\(\frac{15}{10 \sqrt{3} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
I stad mamy kąt 30.
\(\frac{ \sqrt{3}a }{2a} = \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
A u nas mamy:
\(\frac{15}{10 \sqrt{3} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
I stad mamy kąt 30.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya