Przekątna prostopadłościanu - kąty.

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kuba [6]
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Przekątna prostopadłościanu - kąty.

Post autor: kuba [6] »

Przekątna prostopadłościanu tworzy z dwiema krawędziami wychodzącymi z jednego wierzchołka kąty o miarach \(45^\circ\)i \(60^\circ\). Wyznacz kąt, jaki tworzy ta przekątna z trzecią krawędzią prostopadłościanu.
Za wszelką pomoc wielkie dzięki.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Przekątna prostopadłościanu - kąty.

Post autor: josselyn »

trojkat o kacie 45
boki
\(a, \sqrt{b^2+c^2}, \sqrt{a^2+b^2+c^2}\)
trojkat o kacie 45 jest prostokayny i rownoramienny
\(a= \sqrt{b^2+c^2}
a^2=b^2+c^2\)

trojkat o kacie 60
boki
\(b, \sqrt{a^2+c^2}, \sqrt{a^2+b^2+c^2}\)
trojkat o kacie 60 jest prostokayny z zaleznosci w trojkacie prostokatnym o kacie 60
\(\frac{ \sqrt{a^2+c^2} }{b}= \sqrt{3}
\sqrt{a^2+c^2}= \sqrt{3}b
a^2+c^2= 3b^2\)

teraz mamy uklad rownan
\(a^2=b^2+c^2
a^2+c^2= 3b^2\)

podstawiam za\(a^2\) w drugim
\(b^2+c^2+c^2=3b^2
2b^2=2c^2
b=c\)

do pierwszego rownania
\(a^2=b^2+b^2
a^2=2b^2\)

trojkat szukany
boki
\(c, \sqrt{b^2+a^2}, \sqrt{a^2+b^2+c^2}\)
trojkat jest prostokayny
z \(a^2=2b^2\) mamy
\(\sqrt{b^2+a^2}= \sqrt{3b^2}\)
oraz mamy
\(b=c\)
zbadajmy stosunke bokow
\(\frac{c}{ \sqrt{a^2+b^2} }= \frac{b}{\sqrt{3b^2} }= \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
zatem stosunkew bokow wskazuje na 60 stopni
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

Po narysowaniu można szybko dojść do wymiarów tego prostopadłościanu
Wynoszą odpowiednio
\(a\) - ta z którą przekątna tworzy kąt \(45^o\)
\(\frac{a \sqrt{2} }{2}\) - ta z którą tworzy kąt \(60^o\)
\(a \frac{ \sqrt{6} }{2}\) - ta z którą tworzy szukany kąt
Na dodatek sama przekątna ma długość \(a \sqrt{2}\)
To wszystko ze stosunków długości boków trójkątów (90,45,45) i (90,60,30)

Przekątna podstawy o bokach \(a\) i \(\frac{a \sqrt{2} }{2}\) ma długość \(a \frac{ \sqrt{6} }{2}\) (to akurat z tw. Pitagorasa)
I na koniec też własnie z trójkąta (90,60,30) można wyznaczyć poszukiwany kąt jako \(60^o\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
kuba [6]
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: kuba [6] »

Wielkie dzięki za Wasze rozwiązanie :D :D :D
ODPOWIEDZ