geometria przestrzenna

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elvis11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 cze 2012, 18:45
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

geometria przestrzenna

Post autor: elvis11 »

Podłoga pokoju na poddaszu na kształt prostokąta o wymiarach 3 m i 4 m. Sufit jest częścią dachu, w którym znajduje się okno dachowe. Przekrój pokoju płaszczyzną prostopadłą do płaszczyzny dachu przedstawiony jest na rysunku. Oblicz, ile metrów kwadratowych tapety potrzeba na wytapetowanie ścian tego pokoju. Przyjmij, że drzwi mają wymiary 0,8 m i 2 m.


tutaj link z tym rysunkiem:
http://pl.static.z-dn.net/files/de8/798 ... 7a74d0.jpg

bardzo proszę o jak najszybszą pomoc : )
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: geometria przestrzenna

Post autor: josselyn »

\(P=2*(3*1.2+0.5*3*1.2)+4(1.2+2*1.2)-0.8*2=10.8+14.4-1.6=23.6m^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jedna ze ścian to prostokąt o wymiarach 2,4m i 4m, druga to prostokąt o wymiarach 1,2m i 4m, a dwie pozostałe to trapezy- jak na rysunku
\(P=2,4\cdot4+1,2\cdot4+2\cdot\frac{2,4+1,2}{2}\cdot3-0,8\cdot2=9,6+4,8+9,6-1,6=22,4m^2\)
ODPOWIEDZ