zadanie z prostokątami

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

zadanie z prostokątami

Post autor: kwiatek1414 »

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (19.89 KiB) Przejrzano 1173 razy
Prostokąt na rysunku 1 ma boki 3cm i 2cm.
a) Na rysunku 2 zwiększono jeden bok prostokąta o 1 cm. Jakie jest jego pole?
b) Na rysunku 3 znów zwiększono bok prostokata według tej samej reguły. Jakie jest jego pole?
c) Jakie będzie pole nastepnego prostokata pasującego do tej samej reguły?
d) Jakie będzie pole prostokąta z rysunku 10?
e) A jakie będzie pole prostokąta z rysunku 100? Objasnij dokładnie w jaki sposób można szybko policzyć pole tego prostokąta.
Yvel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 14 mar 2012, 17:35
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Yvel »

a) \(P=4*2=8 cm^2

b) P=5*2=10cm^2

c)P=6*2=12cm^2

d) P= 12*2=24cm^2\)


e) Jego bok rośnie o 1cm, a pole zwiększa się o 1cm czyli \(P=120*2=240cm^2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Nie podajesz który bok zwiększa się o jeden.
Przypadek pierwszy:
\(P_1=3\cdot 2=6\\
P_2=4\cdot 2=8\\
P_3=5\cdot 2=10\\
P_4=6\cdot 2=12\\
P_5=7\cdot 2=14\\
itd.\\
P_{10}=12\cdot 2=24\\
itd.\\
P_{100}=102\cdot 2=204\)

Pierwszy czynnik jest powiększany o 1,drugi pozostaje bez zmian.
Pierwsze czynniki są wyrazami ciągu arytmetycznego:
\(a_1=3\;\;\;\;\;r=1\;\;\;\;\;zatem\;\;\;a_n=a_1+(n-1)r=3+(n-1)\cdot 1=n+2\\
Pole\;\;liczysz\;z\;wzoru\;:P_n=(n+2)\cdot 2\)

Drugi przypadek:
Bok długości 3 pozostaje bez zmian,bok długości 2 jest zwiększany o 1.
Wtedy Pola liczysz kolejno:
\(P_1=3\cdot 2=6\\
P_2=3\cdot 3=9\\
P_3=3\cdot 4=12\\
P_4=3\cdot 5=15\\
P_5=3\cdot 6=18\\
P_6=3\cdot 7=31\\
itd.\\
P_{10}=3\cdot 11=33\\
itd.\\
P_{100}=3\cdot 101=303\\
\\
P_n=3\cdot (n+1)=3n+3\)


Możesz też do pola wyjściowego dodawać prostokąty o polu 2razy 1 w pierwszym przypadku,
albo dodawać prostokąty o polu 3 razy 1 w drugim przypadku.
W pierwszym jest wtedy:
\(P_1=6\\
P_2=6+2=8\\
P_3=8+2=10\\
itd.\)

W drugim przypadku jest:
\(P_1=6\\
P_2=6+3=9\\
P_3=9+3=12\\
itd.\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Yvel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 14 mar 2012, 17:35
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Yvel »

Galen z rysunku chyba widać który bok
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

A może należy rozważyć samodzielnie inną opcję?
Tylko trzeba trochę szerzej popatrzeć :)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re:

Post autor: Matematyk_64 »

Galen pisze: Pierwsze czynniki są wyrazami ciągu arytmetycznego:
\(a_1=3\;\;\;\;\;r=1\;\;\;\;\;zatem\;\;\;a_n=a_1+(n-1)r=3+(n-1)\cdot 1=n+2\\\)
Tylko, że to zadanie jest w dziale szkoła podstawowa :)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Tam też można spotkać kreatywnych ludzi :)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ