Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ziomsky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2012, 21:19
Płeć:

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: ziomsky »

Wszystkie Krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość 10cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa :-)
Erotoman Gawędziarz ^^ :D
Spec od Twierdzenia Pitagorasa :>
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P_p=\frac{10^2\sqrt{3}}{4}=\frac{100\sqrt{3}}{4}=25\sqrt{3}cm^2\\V=25\sqrt{3}\cdot10=250\sqrt{3}cm^3\)
ODPOWIEDZ