1.W trapezie prostokątnym ABCD z wierzchołka D poprowadzono prostą równoległą do boku BC przecinającą bok AB w punkcie M, a następnie z punktu M prostopadłą do boku BC i przecinającą bok BC w punkcie L. Wiedząc, że |DM|+|DC|=8cm, |AD|=4czm oraz |ML|: |AD|=3:5, obilcz obwód tego trapezu.
1.W trapezie prostokątnym ABCD z wierzchołka D poprowadzono prostą równoległą do boku BC przecinającą bok AB w punkcie M, a następnie z punktu M prostopadłą do boku BC i przecinającą bok BC w punkcie L. Wiedząc, że |DM|+|DC|=8cm, |AD|=4czm oraz |ML|: |AD|=3:5, obilcz obwód tego trapezu.
http://imageshack.us/photo/my-images/99/trapez.png/
Dwa zadania z trapezami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Rysunek jest zły, to ma byc trazpez prostokatny
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Dwa zadania z trapezami
2.\(|KM|=|MN|=|NL|=x\)
h-wysokosc trapezu
a,b-podstawy trapezu
wysokosci trojkata ANK i NBL są sobie równe oraz równe 0.5h. oba te trojkaty maja podstawe x. zatem pola sa rowne
\(P_1+P_2=2 \cdot 0.5x \cdot 0.5x=0.5xh\)
odcinek laczycy srodki ramion jest rowny polowie sumy podstaw
\(3x=0.5(a+b)\)
pole trapezu
\(P=0.5(a+b)h=3xh
\frac{P_1+P_2}{P} \cdot 100%= \frac{0.5xh }{3xh} \cdot 100%= \frac{1}{6} \cdot 100%=16 \frac{2}{3} %\)
h-wysokosc trapezu
a,b-podstawy trapezu
wysokosci trojkata ANK i NBL są sobie równe oraz równe 0.5h. oba te trojkaty maja podstawe x. zatem pola sa rowne
\(P_1+P_2=2 \cdot 0.5x \cdot 0.5x=0.5xh\)
odcinek laczycy srodki ramion jest rowny polowie sumy podstaw
\(3x=0.5(a+b)\)
pole trapezu
\(P=0.5(a+b)h=3xh
\frac{P_1+P_2}{P} \cdot 100%= \frac{0.5xh }{3xh} \cdot 100%= \frac{1}{6} \cdot 100%=16 \frac{2}{3} %\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 01 lut 2012, 13:50
- Lokalizacja: Łódz
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Re: Dwa zadania z trapezami
nie wiem, nie mam odpowiedzi
mógłby ktoś powiedziec dlaczego w 2 zadaniu ten odcinek jest równy: 0.5(a+b)
mógłby ktoś powiedziec dlaczego w 2 zadaniu ten odcinek jest równy: 0.5(a+b)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Dwa zadania z trapezami
bo:
josselyn pisze: odcinek laczycy srodki ramion jest rowny polowie sumy podstaw
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(|ML|\)
\(\frac{|ML|}{|AD|} = \frac{3}{5}\)
\(\frac{|ML|}{4} = \frac{3}{5}\)
\(|ML|=2,4\)
Wyznaczam \(b\)
Z podobieństwa trójkątów \(AMD\) i \(MBL\)
\(\frac{4}{x} = \frac{2,4}{b}\)
\(b=0,6x\)
Obliczam \(x\)
\(b+x=8\)
\(0,6x+x=8\)
\(1,6x=8\)
\(x=5\)
Obliczam \(b\)
\(b=0,6x\)
\(b=0,6 \cdot 5\)
\(b=3\)
Obliczam \(y\)
\(y^2=x^2-4^2\)
\(y^2=5^2-4^2\)
\(y^2=25-16\)
\(y^2=9\)
\(y=3\)
Obliczam obwód
\(Ob=y+b+x+b+|AD|\)
\(Ob=3+3+5+3+4\)
\(Ob=18\)
Obliczam \(\frac{|ML|}{|AD|} = \frac{3}{5}\)
\(\frac{|ML|}{4} = \frac{3}{5}\)
\(|ML|=2,4\)
Wyznaczam \(b\)
Z podobieństwa trójkątów \(AMD\) i \(MBL\)
\(\frac{4}{x} = \frac{2,4}{b}\)
\(b=0,6x\)
Obliczam \(x\)
\(b+x=8\)
\(0,6x+x=8\)
\(1,6x=8\)
\(x=5\)
Obliczam \(b\)
\(b=0,6x\)
\(b=0,6 \cdot 5\)
\(b=3\)
Obliczam \(y\)
\(y^2=x^2-4^2\)
\(y^2=5^2-4^2\)
\(y^2=25-16\)
\(y^2=9\)
\(y=3\)
Obliczam obwód
\(Ob=y+b+x+b+|AD|\)
\(Ob=3+3+5+3+4\)
\(Ob=18\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.