Obwód równoległoboku

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Obwód równoległoboku

Post autor: Do96rotka »

Krótsza przekątna równoległoboku równa 2\(\sqrt{5}\) cm tworzy z krótszym bokiem równoległoboku kąt prosty . Stosunek długości boków równoległoboku jest równy 2:3 . Oblicz obwód równoległoboku .
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a=2x\\b=3x\\(2x)^2+(2\sqrt{5})^2=(3x)^2\\4x^2+20=9x^2\\5x^2=20\\x^2=4\\x=2cm\\\{a=4cm\\b=6cm\)

\(Ob=2\cdot4+2\cdot6=8+12=20cm\)
ODPOWIEDZ