Trójkąt wpisany w okrąg

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: Do96rotka »

Na okręgu o promieniu r=5cm opisano trójką równoboczny . Oblicz pole tego trójkąta.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Okrąg jest wpisany w ten trójkąt

a- bok trójkąta
\(r=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{6}=5\\a\sqrt{3}=30\\3a=30\sqrt{3}\\a=10\sqrt{3}cm\\P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P=\frac{(10\sqrt{3})^2\sqrt{3}}{4}=\frac{300\sqrt{3}}{4}=75\sqrt{3}cm^2\)
ODPOWIEDZ