Funkcje

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Funkcje

Post autor: Do96rotka »

Dane są równania dwóch funkcji : y=2x-7 i y=-x+8 ,x\(\in\) R

a)Podaj miejsca zerowe tych funkcji

b) Wyznacz współrzędne punktu C, w którym przecinają się wykresy tych funkcji

c)Oblicz pole trójkąta ABC ,gdzie A i B są punktami przecięcia osi OX przez dane wykresy funkcji.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(2x-7=0\\2x=7\\x=3,5\)

\(-x+8=0\\-x=-8\\x=8\)


b)
\(\{y=2x-7\\y=-x+8\)

\(2x-7=-x+8\\3x=15\\x=5\\y=-5+8=3\\C=(5,\ 3)\)



c)
\(a=|AB|=8-3,5=4,5\\h=3\\P_{ABC}=\frac{1}{2}\cdot4,5\cdot3=6,75\)
ODPOWIEDZ