Objętość bryły obrtowej

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Objętość bryły obrtowej

Post autor: Do96rotka »

Trójkąt równoboczny o boku 6 cm obraza się dokoła jednego z boków. Oblicz objętość otrzymanej bryły.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

W wyniku obrotu otrzyma się 2 identyczne stożki złączone podstawami. Promień podstawy to wysokość obracanego trójkąta, wysokość to połowa boku

\(r=h=\frac{6\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}cm\\H=\frac{1}{2}a=3cm\)

\(V=2\cdot\frac{1}{3}\pi\cdot(3\sqrt{3})^2\cdot3=54cm^3\)
ODPOWIEDZ