Obwód i pole

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Obwód i pole

Post autor: Do96rotka »

Odcinek AB, gdzie A=(-1,2), B=(2,1) przekształć w symetrii względem osi OX układu współrzędnych . Oblicz pole i obwód figury A ,B ,A1, B1 ,jeżeli A1 i B1 są obrazami punktów A, B w tej symetrii.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(A_1=(-1,\ -2)\\B_1=(2,\ -1)\\|AA_1|=4\\|BB_1|=2\\|AB_1|=|A_1B|=\sqrt{(2+1)^2+(2-1)^2}=\sqrt{9+1}=\sqrt{10}\)

\(h=3\\P=\frac{4+2}{2}\cdot3=3\cdot3=9\)

\(Ob=4+2+2\cdot\sqrt{10}=6+2\sqrt{10}\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

jak symetria wzgledem OX, to zamkieniaja sie na pfrzeciwne wsp y
\(A1=(-1,-2)
B1=(2,-1)\)

otzrymasz trapez
\(AA_1||BB_1
AA_1=4=a-podstawa
BB_1=2=b-IIpodstawa
h=3-wysokosc
P=0.5(a+b)*h\)

liczysz dlugosc \(AB\), oraz \(A_1B_1\), czyli ramiona,laby wilyczyc obwod
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ