Trójkąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Trójkąt

Post autor: Do96rotka »

Boki trójkąta ABC mają następujące długości

|AB|=3cm ,|BC|=6cm ,|AC|=3\(\sqrt{3}\)cm

Sprawdź czy trójkąt ABC jest prostokątny
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(3^2=9\\6^2=36\\(3\sqrt{3})^2=9\cdot3=27\\27+9=36\\(3\sqrt{3})^2+3^2=6^2\)

Trójkąt jest prostokątny
ODPOWIEDZ