Pole trójkąta prostokątnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pole trójkąta prostokątnego
W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 6cm a druga jest o 2cm krótsza od przeciwprostokątnej . Oblicz pole tego trójkąta.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
\(a=6
b=c-2
c
a^2+b^2=c^2
b=8
c=10
P=0.5ba=24\)
b=c-2
c
a^2+b^2=c^2
b=8
c=10
P=0.5ba=24\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Pole trójkąta prostokątnego
\(\begin{cases} a = 6
b = c - 2
a^{2} + b^{2} = c^{2}
\end{cases}\)
\(6^{2} + \left( c-2\right)^{2} = c^{2}
36 + c^{2} - 4c + 4 = c^{2}
4c = 40
c = 10\)
\(\begin{cases} \end{cases} a = 6
b = 8
c = 10\)
\(P = \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 6 = 24\)
b = c - 2
a^{2} + b^{2} = c^{2}
\end{cases}\)
\(6^{2} + \left( c-2\right)^{2} = c^{2}
36 + c^{2} - 4c + 4 = c^{2}
4c = 40
c = 10\)
\(\begin{cases} \end{cases} a = 6
b = 8
c = 10\)
\(P = \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 6 = 24\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Pole trójkąta prostokątnego
jezeli przez \(x\) oznaczymy długość przeciwprostokątnej to \(x-2\) jest dlugoscia przyprostokątnej.
zatem z tw. Pitagorasa \(x^2=6^2+(x-2)^2\), zatem \(x^2=36+x^2-4x+4\), a więc \(4x=40 \Rightarrow x=10\)
a wiec \(x=10\)
\(P= \frac{1}{2} \cdot 48=24\)
zatem z tw. Pitagorasa \(x^2=6^2+(x-2)^2\), zatem \(x^2=36+x^2-4x+4\), a więc \(4x=40 \Rightarrow x=10\)
a wiec \(x=10\)
\(P= \frac{1}{2} \cdot 48=24\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)