Proszę o pomoc !
W stożek o promieniu \(r\) i wysokości \(h\) wpisano kulę o promieniu \(8\) . Udowodnij, że \(r^{2} = \frac{64h}{h-16}\) .
Dowodzenie stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
zadanie robisz z podobientswa trojkatow
jeden z nich to trojkat prostokatny o bokach h,r,l
drugi ma boki: 8, h-8,x
h-8-prezciwprostokatna
tw pitagorasa dla drugiego trojkata ,a by wyliczyc x
\(x^2+8^2=(h-8)^2
x^2+64=h^2-16h+64
x^2=h^2-16h
x= \sqrt{h^2-16h}\)
trojkaty sa podobne KKK
\(\frac{h}{r} = \frac{x}{8}/()^2
\frac{h^2}{r^2} = \frac{x^2}{64}
\frac{h^2}{r^2} = \frac{h^2-16h}{64}
r^2= \frac{64h^2}{h^2-16h}= \frac{64h}{h-16}\)
jeden z nich to trojkat prostokatny o bokach h,r,l
drugi ma boki: 8, h-8,x
h-8-prezciwprostokatna
tw pitagorasa dla drugiego trojkata ,a by wyliczyc x
\(x^2+8^2=(h-8)^2
x^2+64=h^2-16h+64
x^2=h^2-16h
x= \sqrt{h^2-16h}\)
trojkaty sa podobne KKK
\(\frac{h}{r} = \frac{x}{8}/()^2
\frac{h^2}{r^2} = \frac{x^2}{64}
\frac{h^2}{r^2} = \frac{h^2-16h}{64}
r^2= \frac{64h^2}{h^2-16h}= \frac{64h}{h-16}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya