Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cymerianin
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
Podziękowania: 105 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: cymerianin »

Na rysunku proste a i b są równoległe.Oblicz
a)

\(|ST|\),jeżeli \(|SA|=12cm ,|AM|=8cm,|TO|=6cm\)


b).

\(|SO|\),jeżeli \(|ST|=1,5dm,|SA|=2dm,|SM|=4dm\)

c).

\(|AM|\),jeżeli \(|ST|=120mm,|TO|=0,72cm,|SA|=11cm\)


Dodaję rysunek:

Obrazek
Dzięki za pomoc.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: josselyn »

a
\(ST=x
tw Talesa
\frac{SA}{x} = \frac{SM}{SO}
\frac{12}{x} = \frac{20}{x+6}\)

regula krzyzowa
\(12x+72=20x
x=9\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: josselyn »

b
\(SO=x
\frac{SA}{SM} = \frac{ST}{x}
\frac{2}{4} = \frac{1,5}{x}
x=3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: josselyn »

c
\(ST=12cm
AM=x
\frac{SA}{ST} = \frac{SM}{SO}
\frac{11}{12} = \frac{11+x}{12+0,72}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ