Pole kwadratu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Pole kwadratu

Post autor: Igor »

Przekątna kwadratu o polu 125cmkwadratowych ma .....
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a^2=125\\
a=\sqrt{125}=\sqrt{25\cdot 5}=5\sqrt{5}\\
d=a\sqrt{2}=5\sqrt{5}\cdot \sqrt{2}=5\sqrt{10}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

Jeszcze się nie uczyłem pierwiastków.Czy można to zadanie zrobić inaczej?
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

ale tam się trzeba logować
ODPOWIEDZ