Dowodzenie

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mati55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 14 lut 2011, 08:27
Lokalizacja: Krakow
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Dowodzenie

Post autor: mati55 »

Naczynie szklane ma kształt walca, którego pole powierzchni bocznej wynosi \(16 \pi cm^{2}\), a promień podstawy jest o 2cm krótszy od jego wysokości. Do naczynia wypełnionego do połowy wodą wrzucono dwa metalowe sześcianiki, każdy o przekątnej ściany wynoszącej \(2 \sqrt{2} cm\) . Czy z naczynia wyleje się woda? Odpowiedź uzasadnij.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(2\pi rH=16\pi\\rH=8\\H(H-2)=8\\H=4cm\\r=2cm\\\frac{1}{2}V_w=\frac{1}{2}\pi\cdot2^2\cdot4=8\pi cm^3\)

\(a\sqrt{2}=2\sqrt{2}\\a=2cm\\V_s=2a^3=2\cdot2^3=16cm^3\)

\(16<8\pi\)

Woda się nie wyleje (objętość sześcianików jest mniejsza od połowy objętości walca)
ODPOWIEDZ