Twierdzenie talesa - wyznaczanie boków

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Twierdzenie talesa - wyznaczanie boków

Post autor: Do96rotka »

TWIERDZENIE TALESA
W trójkąt prostokątny KLM wpisano kwadrat jak na rysunku.
Wyznacz długość boku tego kwadratu wiedząc ,że |KM|=a ,|LM|=b
Obrazek
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x\) - bok kwadratu
Liczysz \(x\)
\(\frac{a-x}{x} = \frac{a}{b}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ