TWIERDZENIE TALESA
W trapezie ABCD ,w którym AB||CD ,|BC|=12 cm, |CD|=4,5cm ,|AD|=15cm ,przedłużono boki nierównoległe do przecięcia się w punkcie S . Oblicz obwód trójkąta ABS, jeżeli wiadomo ,że \(\frac{|SC|}{|SB|}\) = \(\frac{1}{4}\)
Twierdzenie talesa - Obwód trapeza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Twierdzenie talesa - Obwód trapeza
Zrób rysunek:
AB-dłuższa podstawa trapezu
DC- krótsza podstawa
AD i BC ramiona, które przedłużamy i S to punkt ich przecięcia
Wiadomo, że;
\(\frac{|SC|}{|SB|} = \frac{1}{4}\)
dla ułatwienia rachunków niech \(|SC|=x\ \ |SB|=12+x\)
\(\frac{x}{12+x}= \frac{1}{4}\)
\(4x=12+x\)
\(x=4\)
\(|SC|=4\ \ |SB|=12+4=16\)
Ponadto
\(\frac{|SC|}{|SB|} = \frac{|SD|}{|SA|}\) z tw. talesa
Oznaczmy dla ułatwienia \(|SD|=y \ \ |SA|=15+y\)
\(\frac{y}{15+y}= \frac{1}{4}\)
\(4y=15+y\)
\(y=5\)
\(|SD|=5\ \ |SA|=15+5=20\)
\(\frac{|SD|}{4,5}= \frac{|SA|}{|AB|}\)
\(\frac{5}{4,5}= \frac{20}{|AB|}\)
\(|AB|=18\)
\(Obw \Delta _{ABS}=18+20+16=54\)
AB-dłuższa podstawa trapezu
DC- krótsza podstawa
AD i BC ramiona, które przedłużamy i S to punkt ich przecięcia
Wiadomo, że;
\(\frac{|SC|}{|SB|} = \frac{1}{4}\)
dla ułatwienia rachunków niech \(|SC|=x\ \ |SB|=12+x\)
\(\frac{x}{12+x}= \frac{1}{4}\)
\(4x=12+x\)
\(x=4\)
\(|SC|=4\ \ |SB|=12+4=16\)
Ponadto
\(\frac{|SC|}{|SB|} = \frac{|SD|}{|SA|}\) z tw. talesa
Oznaczmy dla ułatwienia \(|SD|=y \ \ |SA|=15+y\)
\(\frac{y}{15+y}= \frac{1}{4}\)
\(4y=15+y\)
\(y=5\)
\(|SD|=5\ \ |SA|=15+5=20\)
\(\frac{|SD|}{4,5}= \frac{|SA|}{|AB|}\)
\(\frac{5}{4,5}= \frac{20}{|AB|}\)
\(|AB|=18\)
\(Obw \Delta _{ABS}=18+20+16=54\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!