Twierdzenie talesa

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Twierdzenie talesa

Post autor: Do96rotka »

Drzewo rzuca cień długości 15m . W tym samym czasie długość cienia koszykarza o wysokości 2m wynosi 3m.Oblicz wysokość drzewa. Oblicz odległość głowy koszykarza od wierzchołka drzewa, gdy koszykarz jest oddalony o 12m od drzewa.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- wysokość drzewa

\(\frac{x}{15}=\frac{2}{3}\\x=10m\)

\(a^2=2^2+3^2\\a^2=4+9=13\\a=\sqrt{13}m\\b^2=10^2+15^2\\b^2=100+225=325\\b=5\sqrt{13}m\\b-a=5\sqr{13}-\sqrt{13}=4\sqrt{13}m\approx14,42m\)
ODPOWIEDZ