Pola i obwody

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Pola i obwody

Post autor: malgos382 »

1. W pewnym trapezie o wysokości 6 cm jedna z podstaw ma długość 9 cm, a druga jest od niej o 2 cm krótsza. Ile wynosi pole tego trapezu?

2. Trójkąt prostokątny o bokach 6 cm, 8 cm i 10 cm ma pole równe ?

3. Wysokości równoległoboku wynoszą 4 cm i 6 cm. Krótsza wysokość jest opuszczona na bok długości 12 cm. Drugi bok tego równoległoboku ma długość?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(h=6cm\\a=9cm\\b=9-2=7cm\\P=\frac{a+b}{2}\cdot h\\P=\frac{9+7}{2}\cdot6=48cm^2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
W trójkącie prostokątnym najdłuższym bokiem jest przeciwprostokątna. Więc przeciwprostokątna ma długość 10cm.
\(a=6cm\\b=8cm\\P=\frac{a\cdot b}{2}\\P=\frac{6\cdot8}{2}=24cm^2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
\(a=12cm\\h_a=4cmn\\h_b=6cm\\b=?\)

\(P=a\cdot h_a=b\cdot h_b\\12\cdot4=b\cdot6\\b\cdot6=48\\b=48:6\\b=8cm\)
ODPOWIEDZ