Pola i obwody

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Pola i obwody

Post autor: malgos382 »

1. Podłoga łazienki ma kształt prostokąta o wymiarach 3 m i 2,5 m. Ile płytek terakoty w kształcie kwadratu o boku 10 cm potrzeba do wyłożenia podłogi tej łazienki?

2. Jeden z boków równoległoboku o polu 560 cm kwadratowych ma długość 8 dm. Wysokość równoległoboku poprowadzona do tego boku wynosi?

3. Działka pana Jana ma pole równe 30 a , ile to jest m kwadratowych?

4. Jedna z przekątnych rombu ma długość 10 cm, a druga jest od niej dwa razy krótsza. Pole tego rombu wynosi?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(3m=300cm\\2,5m=250cm\\P=300\cdot250=75000cm^2\\10\cdot10=100cm^2\\75000:100=750\)

Albo inaczej:
Na jednym boku umieści się 300:10=30 płytek
Na drugim boku 250:10=25 płytek
Czyli ułoży się 30 pasków po 25 płytek w każdym takim pasku.
\(25\cdot30=750\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(8dm=80cm\\a=80cm\\P=560cm^2\\P=ah\\h=\frac{P}{a}\\h=\frac{560}{80}=7cm\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
1 ar to kwadrat o boku 10m, czyli
\(1a=10\cdot10m^2\\1a=100m^2\\30a=30\cdot100=3000m^2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
\(e=10cm\\f=10:2=5cm\\P=\frac{e\cdot f}{2}\\P=\frac{10\cdot5}{2}=25cm^2\)
ODPOWIEDZ