TWIERDZENIE TALESA
Odcinki a,b,c mają odpowiednio długości 3cm, 4cm i 5cm . Oblicz długość odcinka x takiego ,że:
a)\(\frac{|x|}{|a|}\)=\(\frac{|b|}{|c|}\)
b)\(\frac{|a|}{|a|-|x|}\)=\(\frac{|c|}{|b|}\)
Obliczanie długości odc.x
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie długości odc.x
a)\(\frac{|x|}{|a|}\)=\(\frac{|b|}{|c|}\)
\(x= \frac{a \cdot b}{c}\)
b)\(\frac{|a|}{|a|-|x|}\)=\(\frac{|c|}{|b|}\)
\(a-x= \frac{a \cdot b}{c}\)
\(x=a-\frac{a \cdot b}{c}\)
\(x= \frac{a \cdot b}{c}\)
b)\(\frac{|a|}{|a|-|x|}\)=\(\frac{|c|}{|b|}\)
\(a-x= \frac{a \cdot b}{c}\)
\(x=a-\frac{a \cdot b}{c}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.