Proporcja

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Proporcja

Post autor: Do96rotka »

TWIERDZENIE TALESA
Która proporcja jest prawdziwa?

a)\(\frac{4,2}{0,7}\)=\(\frac{0,54}{0,09}\)

b)\(\frac{4,25}{5}\)=\(\frac{3}{4}\)

c)\(\frac{2,7}{3}\)=\(\frac{4,8}{6}\)

d)\(\frac{3,8}{0,02}\)=\(\frac{28,5}{1,5}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pomnóż na krzyż i sprawdź czy wychodzi to samo.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ