Podobieństwo trójkątów

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Podobieństwo trójkątów

Post autor: marcin96 »

Błąd w zadaniu
Ostatnio zmieniony 20 lut 2012, 16:29 przez marcin96, łącznie zmieniany 2 razy.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{|CD|}{|AD|}=\frac{4}{5}\\|AD|=\frac{5}{9}|AC|\)

\(|CK|=|BK|=x\\|AK|=y\)

Z twierdzenia o dwusiecznej :
- w trójkącie AKC:
\(\frac{|CK|}{|AK|}=\frac{4}{5}\\\frac{x}{y}=\frac{4}{5}\)
- w trójkącie ABK:
\(\frac{|AK|}{|KB|}=\frac{|AE|}{|EB|}\\\frac{|AE|}{|EB|}=\frac{y}{x}=\frac{5}{4}\\|AE|=\frac{5}{9}|AB|\)

\(\frac{|AD|}{|DC|}=\frac{5}{9}\\\frac{|AE|}{|AB|}=\frac{5}{9}\\\frac{|AD|}{|AC|}=\frac{|AE|}{AB|}\)

Na podstawie cechy (bkb) trójkąty AED i ABC są podobne
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Trójkąt AED jest podobny do trójkąta ABC.
Skala tego podobieństwa jest równa \(\frac{5}{9}\).
Stosunek pól tych trójkątów jest równy kwadratowi skali podobieństwa, czyli
\(P_{AED}=(\frac{5}{9})^2\cdot P_{ABC}=\frac{25}{81}S\)

\(P_{EBCD}=P_{ABC}-P_{AED}\\P_{EBCD}=S-\frac{25}{81}S=\frac{56}{81}S\)
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Re: Podobieństwo trójkątów

Post autor: marcin96 »

A gdzie Pani oblicza skalę podobieństwa ?
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Post autor: marcin96 »

I w żadnym stopniu nie rozumiem Pani pierwszego postu, gdyby mogła mi Pani napisać co Pani tam poszczególnie robi.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Skala podobieństwa to stosunek odpowiadających sobie długości. tutaj skala podobieństwa to;
\(\frac{|AE|}{|AB|}=\frac{5}{9}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Miałeś twierdzenie o dwusiecznej kąta w trójkącie? Wykorzystuję tam to właśnie twierdzenie
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Post autor: marcin96 »

Niestety, ale nie miałem tego twierdzenia...
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Czy jesteś uczniem gimnazjum? Teraz zauważyłam, że zadanie dałeś na poziomie gimnazjum. Do której klasy chodzisz?
Pomogę Ci bez tego twierdzenia, a dokładniej- pokażę Ci, skąd biorą się proporcje, które tam zapisałam
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Post autor: marcin96 »

Tak jestem uczniem gimnazdjum, chodzę do 3 klasy. :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Spróbuję Ci pokazać, skąd bierze się twierdzenie o dwusiecznej.

Spójrz na to tak:
- mamy trójkąt ABC
- prowadzimy dwusieczną kąta ACB. Dwusieczna ta przecina bok AB w punkcie D.
\(|\angle ACD|=|\angle DCB|=\alpha\)
- na półprostej AC (przedłużeniu AC za punkt C) zaznacz punkt E taki, że |CE|=|BC|
Trójkąt BEC jest więc równoramienny.
\(|\angle ECB|=180^0-2\alpha\\|\angle CEB|=|\angle CBE|=\frac{180^0-(180^0-2\alpha)}{2}=\alpha\)

\(|\angle ACD|=|\angle AEB|\)
czyli proste CD i BE są równoległe.

Z twierdzenia Talesa:
\(\frac{|AC|}{|CE|}=\frac{|AD|}{|BD|}\\\frac{|AD|}{|DB|}=\frac{AC|}{|BC|}\)

I stąd - stosunek odcinków, na jakie dwusieczna kąta trójkąta dzieli przeciwległy bok jest równy stosunkowi boków tworzących ten kąt.

I to jest właśnie twierdzenie o dwusiecznej kąta w trójkącie.

Zastanowię się jeszcze, czy można to zrobić na poziomie gimnazjum, bez wykorzystywania tego twierdzenia.
P. S. Czy to jest zadanie na poziomie podstawowym w III klasie?
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Post autor: marcin96 »

Na pewno nie jest to zadanie ponad podstawę, ale nie jest też na poziomie podstawowym, troszkę ponad podstawę.

Gdyby potrafiła Pani zrobić to na moim poziomie to bardzo proszę. Za wytłumaczenie bardzo dziękuję.
marcin96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2012, 21:55
Podziękowania: 6 razy

Post autor: marcin96 »

Oraz, jeśli nie można by zrobić tego zadania na moim poziomie, to czy mogę przepisać całą pani wypowiedź (2 pierwsze posty z rozwiązaniem) i będzie to dobrze ? Czy potrzebuję jeszcze jakieś inne obliczenia ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Musiałbyś na pewno dołączyć dowód twierdzenia o dwusiecznej, czyli to, co napisałam później.
ODPOWIEDZ