Pan Kowalski kupił działkę rekreacyjną na Mazurach. Geodeta podał na rysunku kształt i wymiary działki :
Ile hektarów powierzchni ma działka pana Kowalskiego?
Trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Opuść wysokość na najdłuższy bok.
Nazwij ją h. Wysokość ta dzieli bok 75m na odcinki (od lewej) x i 75-x
\(x^2+h^2=50^2==x^2+h^2=2500\)
\((75-x)^2+h^2=60^0\\5625-150x+x^2+h^2=3600\\5625-150x+2500=3600\\8125-150x=3600\ /:25\\325-6x=144\\6x=181\\x\approx30m\\30^2+h^2=50^0\\h^2=2500-900=1600\\h\approx40m\\P=\frac{75\cdot40}{2}=1500m^2=15a=0,15ha\)
Nazwij ją h. Wysokość ta dzieli bok 75m na odcinki (od lewej) x i 75-x
\(x^2+h^2=50^2==x^2+h^2=2500\)
\((75-x)^2+h^2=60^0\\5625-150x+x^2+h^2=3600\\5625-150x+2500=3600\\8125-150x=3600\ /:25\\325-6x=144\\6x=181\\x\approx30m\\30^2+h^2=50^0\\h^2=2500-900=1600\\h\approx40m\\P=\frac{75\cdot40}{2}=1500m^2=15a=0,15ha\)