Prostokąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prostokąt

Post autor: Do96rotka »

Prostokątny pokój ma długość 10m ,a między najbardziej od siebie oddalonymi rogami pokoju jest o 8m więcej ,niż wynosi szerokość pokoju. Ile metrów kwadratowych wykładziny potrzeba na wyłożenie podłogi w tym pokoju?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- drugi bok prostokąta (szerokość pokoju)
x+8 - długość przekątnej
\(x^2+10^2=(x+8)^2\\x^2+100=x^2+16x+64\\16x=36\\x=2,25m\)

\(P=2,25\cdot10=22,5m^2\)
ODPOWIEDZ