Trójkąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Trójkąt

Post autor: Do96rotka »

Trawnik ma kształt taki jak na rysunku
Obrazek
Na obsianie 1m² trawą potrzeba 25 dag nasion. Ile nasion potrzeba na obsianie całego trawnika?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(h^2=16\cdot9\\h^2=144\\h=12m\\P=\frac{1}{2}\cdot(16+9)\cdot12=150m^2\\150\cdot25dag=3750dag=37,5kg\)
ODPOWIEDZ