Wysokość

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Wysokość

Post autor: Do96rotka »

Dwie małpy siedziały na drzewie ,jedna na samym jego wierzchołku a druga na wysokości 10 stóp nad ziemią. Druga małpa chcąc napić się wody w źródle odległym o 40 stóp od drzewa zeszła z niego ,pierwsza natomiast skoczyła z wierzchołka wprost do źródła. Oblicz jak wysoko siedziała pierwsza małpa wiedząc ,że drogi przebyte przez obie małpy są równe.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(10+40= \sqrt{x^2+40^2}
50= \sqrt{x^2+40^2} /^2
2500=x^2+1600 \Rightarrow x^2=900 \Rightarrow x=30\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Druga małpa pokonała drogę o długości 10+40=50 stóp
x- wysokość, na której siedziała pierwsza małpa (pokonała 50 stóp)

Trójkąt o bokach: x, 40 i 50 jest prostokątny
\(x^2+40^2=50^2\\x^2+1600=2500\\x^2=900\\x=30\)
ODPOWIEDZ