Obwód trapezu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Obwód trapezu

Post autor: Do96rotka »

Krótsza przekątna dzieli trapez prostokątny na dwa trójkąty ,z których jeden jest równoboczny . Wysokość trapezu ma długość 4√3 cm. Oblicz obwód tego trapezu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Narysuj trapez ABCD, gdzie AB to dłuższa podstawa, AD to ramię prostopadłe do podstaw
\(|AD|=4\sqrt{3}\\|\angle BAC|=60^0\\|\angle CAD|=90^0-60^0=30^0\\|CD|=a\\|AB|=|BC|=|AC|=b\\a\sqrt{3}=4\sqrt{3}\\a=4cm\\b=2\cdot4=8cm\\Ob=4\sqrt{3}+4+2\cdot8=(4\sqrt{3}+20)cm\)
ODPOWIEDZ