Równoległobok

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Równoległobok

Post autor: Do96rotka »

Krótsza przekątna dzieli równoległobok o kącie ostrym 45° na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz obwód równoległoboku wiedząc ,ze dłuższy bok ma długość 10 cm.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Narysuj równoległobok ABCD, gdzie |AB|=10cm, a \(|\angle BAD|=45^0\)
Poprowadź przekątną BD.
\(|\angle ADB|=|\angle CBD|=90^0\\|AD=|BD|=|BC|=a\\a\sqrt{2}=10\\2a=10\sqrt{2}\\a=5\sqrt{2}cm\\Ob=2\cdot10+2\cdot5\sqrt{2}=(20+10\sqrt{2})cm\)
ODPOWIEDZ