Okrąg

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Okrąg

Post autor: Do96rotka »

Z punktu K leżącego na zewnątrz okręgu poprowadzono styczną do tego okręgu.Odległość punktu K od środka okręgu wynosi 10 cm, a od punktu styczności 8 cm. Oblicz długość promienia okręgu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Narysuj okrąg i styczną z punktu K.
Nazwij;
O- środek okręgu
A- punkt styczności
Trójkąt AOK jest prostokątny
\(|AO|=r\\r^2+8^2=10^2\\r^2+64=100\\r^2=36\\r=6cm\)
ODPOWIEDZ