Trapez

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Trapez

Post autor: Do96rotka »

W trapezie prostokątnym o kącie ostrym równym 45° krótsza postawa ma długość 4 cm ,a krótsza przekątna ma długość 5 cm. Oblicz obwód tego trapezu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Narysuj trapez ABCD, gdzie AB to dłuższa podstawa, AD to ramię prostopadłe do podstaw.
Poprowadź wysokość CE.

\(|CE|^2+4^2=5^2\\|CE|^2=25-16=9\\|CE|=3cm\\|AD|=3cm\\|EB|=|CE|=3cm\\|BC|=3\sqrt{2}cm\\|AB|=4+3=7cm\)

\(Ob=3+7+3\sqrt{2}+4=(14+3\sqrt{2})cm\)
ODPOWIEDZ