Obwód trójkąta

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Obwód trójkąta

Post autor: Do96rotka »

Pole powierzchni trójkąta równobocznego jest równe 15√3 cm². Oblicz obwód tego trójkąta.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- bok trójkąta

\(P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=15\sqrt{3}\\a^2\sqrt{3}=60\sqrt{3}\\a^2=60\\a=2\sqrt{15}cm\\Ob=3\cdot2\sqrt{15}=6\sqrt{15}cm\)
ODPOWIEDZ