Trójkąt równoboczny

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Trójkąt równoboczny

Post autor: Do96rotka »

Oblicz długość wysokości i pole trójkąta równobocznego o boku 4 cm
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

h- wysokość
\(h=\frac{4\sqrt{3}}{2}=2\sqrt{3}cm\)

\(P=\frac{1}{2}\cdot4\cdot2\sqrt{3}=4\sqrt{3}cm^2\)
ODPOWIEDZ