Trójkąt równoramienny

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Trójkąt równoramienny

Post autor: Do96rotka »

Trawnik ma kształt trójkąta równoramiennego i ogrodzony jest płotkiem o długości 160 m. Jeden z boków trawnika jest o 10cm dłuższy od innych boków.
Ile kilogramów nasion trawy potrzeba na obsianie tego trawnika jeżeli na 1 ar powierzchni wysiewa się zwykle 5 kg nasion ?

Tutaj są odpowiedzi do wybrania:
a)6 kg
b)60 kg
c)600 kg
d) nie można tego obliczyć

Proszę o obliczenia ,i dziękuje z góry za pomoc :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ten dłuższy bok to podstawa trójkąta. Czy jest dłuższy o 10cm, czy o 10m od ramion?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Myślę, że powinno być 10m.
a- podstawa
b- ramię
\(a=b+10\\a+2b=160\\b+10+2b=160\\3b=150\\b=50m\\a=60m\)

h- wysokość opuszczona na podstwę (dzieli ja na połowy)
\(h^2+30^2=50^2\\h^2+900=2500\\h^2=1600\\h=40m\\P=\frac{1}{2}\cdot60\cdot40=1200m^2=12a\\12\cdot5=60\\B.\ \ 60kg\)
ODPOWIEDZ