Prostokąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prostokąt

Post autor: Do96rotka »

Jeden z boków prostokąta ma długość 8 cm, a długość przekątnej wynosi:
a)8√3 cm
b)10cm
Oblicz pole powierzchni prostokąta
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b- drugi bok prostokąta

a)
\(8^2+b^2=(8\sqrt{3})^2\\64+b^2=192\\b^2=128\\b=8\sqrt{2}cm\\P=8\cdot8\sqrt{2}=64\sqrt{2}cm^2\)

b)
\(8^2+b^2=10^2\\64+b^2=100\\b^2=36\\b=6cm\\P=8\cdot6=48cm^2\)
ODPOWIEDZ