Kwadrat

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Kwadrat

Post autor: Do96rotka »

Teren fabryki ma kształt kwadratu ,a odległość między najbardziej oddalonymi od siebie punktami jest równa 250 metrów. Ile hektarów zajmuje działka?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ta odległość to przekątna kwadratu. Pole kwadratu (jest też rombem) to połowa kwadratu jego przekatnej.

\(P=\frac{250^2}{2}=\frac{62500}{2}=31250m^2=3,125ha\)

\(1ha=10000m^2\)
ODPOWIEDZ