Kwadrat

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Kwadrat

Post autor: Do96rotka »

Oblicz długość boku i pole kwadratu ,jeżeli długość jego przekątnej jest równa 5√2 cm
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- bok kwadratu
d- jego przekątna

\(d=a\sqrt{2}\\a\sqrt{2}=5\sqrt{2}\\a=5\\P=a^2\\P=5^2=25\)
ODPOWIEDZ