Długość podstawy trójkąta

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Długość podstawy trójkąta

Post autor: Do96rotka »

Oblicz długość podstawy trójkąta prostokątnego równoramiennego wiedząc ,że długość ramienia jest równa √5
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Taki trójkąt to połowa kwadratu, gdzie przyprostokątne to boki, a przeciwprostokątna to przekątna kwadratu.

c- podstawa (przeciwprostokątna)
a- ramiona
\(a=\sqrt{5}\\c=a\sqrt{2}\\c=\sqrt{5}\cdot\sqrt{2}\\c=\sqrt{10}\)
ODPOWIEDZ