Długość przeciwprostokątnej

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Długość przeciwprostokątnej

Post autor: Do96rotka »

Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego,jeżeli długość przyprostokątnych są równe:
a)1 cm i \sqrt{15} cm
b)1,5cm i 2 cm
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(x^2=1^2+(\sqrt{15})^2\\x^2=1+15\\x^2=16\\x=4cm\)

b)
\(c^2=(1,5)^2+2^2\\c^2=2,25+4\\c^2=6,25\\c=2,5cm\)
ODPOWIEDZ